Afdrukken

Wat is Ruxolitinib?
Ruxolitinib is het eerste middel dat valt onder de zogenaamde ‘JAK2 remmers’, en is sinds 2013 verkrijgbaar.  Ruxolitinib is de naam van de werkzame stof, en de merknaam is Jakavi®. Ruxolitinib is op dit moment de enige geregistreerde JAK2 remmer op de Nederlandse markt. Maar er zijn meer dergelijke middelen in studie, zoals bijvoorbeeld Pacritinib en Momelotinib.

Wanneer wordt Ruxolitinib gebruikt?
Ruxolitinib kan worden gebruikt voor de behandeling van symptomen die gerelateerd zijn aan een vergrote milt bij Myelofibrose, en voor behandeling van Polycythaemia Vera (PV) patiënten die hydroxycarbamide slecht verdragen. Tevens is gebleken dat het ernstige jeuk kan verminderen. Er lopen nog studies naar de effectiviteit van Ruxolitinib bij Essentiële Trombocytopenie (ET). Niet iedere patiënt met een MPN komt in aanmerking voor de behandeling met dit medicijn. Informeer hiervoor uw arts.

Hoe werkt Ruxolitinib?
In de meeste gevallen wordt een MPN veroorzaakt door een mutatie (verandering in het DNA) in het JAK2 gen. Sommige patiënten hebben geen mutatie in het JAK2 gen, maar in het MPL of CALR gen. In alle gevallen leidt het wel tot overactivatie van het JAK2 eiwit. Hierdoor delen de cellen te veel en te snel. Een JAK2 remmer, zoals Ruxolitinib, remt JAK2 waardoor de bloedcelproductie verlaagd. Hierdoor worden de bloedwaardes beter, en de milt kleiner. Tevens zorgt Ruxolitinib (indirect) voor een vermindering van zogenaamde cytokines, dat zijn stofjes die signalen tussen cellen doorgeven. Er vermindering van cytokines gaat vaak gepaard met een vermindering van klachten zoals jeuk en vermoeidheid.

Hoe neem ik Ruxolitinib in, en wat kunnen de bijwerkingen zijn?
Ruxolitinib is in tabletvorm verkrijgbaar. De meest voorkomende bijwerking is een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes. Hierdoor kunnen bloedingen, blauwe plekken, duizeligheid en hoofdpijn ontstaan. Er kunnen ook klachten ontstaan indien er abrupt wordt gestopt met Ruxolitinib. Men kan dit voorkomen door geleidelijk onder goede monitoring van een arts af te bouwen.  Eigenlijk geldt altijd: stop nooit zomaar zelf met het gebruik van een medicijn! Doe dit altijd onder begeleiding van een arts.  

Bronnen:
Richtlijn Primaire Myelofibrosis 2015, Nederlandse Vereniging voor Hematologie
Kiladjian J.J. et al., Expert Rev Hematol. Aug;8(4):391-401 (2015)
Treatment leaflet 'Ruxolitinib' van MPN Voice (link)